Det behöver inte vara svårt att leva hållbart. Det kan faktiskt vara ganska enkelt att göra små förändringar i din vardag som hjälper miljön och sparar pengar. Här får du 8 tips för att tänka mer hållbart!

Undvik matsvinn – Ett av de enklaste sätten att leva hållbart är helt enkelt att undvika att slösa mat. Planera dina måltider i förväg och köp bara det du behöver i snabbköpet. Köp bara för antalet personer i den och ät rester.

Undvik att ta bilen till jobbet – Om du kan, försök att undvika att ta bilen till jobbet. Överväg istället att gå, cykla eller åka kollektivt. Det kommer inte bara att bidra till att minska utsläppen, utan det kommer också att vara bra för din hälsa!

Minska din energiförbrukning – Ett annat enkelt sätt att leva hållbart är genom att minska din energiförbrukning. Stäng av belysningen när du lämnar ett rum och försök använda energieffektiva apparater där det är möjligt. Det kan också vara ett alternativ att montera solceller på taket, då kan du använda solens strålar, få ström till hemmet och spara pengar på elräkningen.

Spara vatten – Du kan också spara vatten genom att göra små förändringar i din vardag. Låt t.ex. kör bara diskmaskinen när den är full, och kör inte kranen medan du borstar tänderna.

Återvinning – Återvinning är ett annat bra sätt att hjälpa miljön. Se till att du vet vad som kan och inte kan återvinnas i ditt område och försök att återvinna så mycket som möjligt. det gäller både köksredskap, textilier och använda saker flera gånger istället för engångsbruk.

Köp hållbara material – När du ska köpa nya saker, försök att välja hållbara material. Till exempel Kläder i bambu eller trätandborstar istället för plastborstar och kläder i ekologisk bomull. Bambu är ett bra alternativ till trä och plast, och förutom att vara hållbara kläder är bambu också idealiskt som köksredskap, möbler och andra föremål.

Odla din egen mat – Om du har gröna fingrar, älskar att odla dina egna saker, har plats och vill spara pengar på shopping, samt att vara hållbar. Då ska du odla din egen mat. Det kan vara allt från örter, grönsaker och frukter. Investera i ett växthus så får du möjlighet att odla dina egna tomater, gurkor, fönster, eller vad du nu älskar att äta.

Undvik flygresor – En av de mest förorenande sakerna du kan göra är att ta en långdistansflygning. Om möjligt, undvik flygresor eller hitta sätt att kompensera dina CO2-utsläpp. Om du måste flyga, försök att ta direktflyg när det är möjligt och flyg med flygbolag som arbetar för att bli mer hållbara

Det finns många åtgärder du kan vidta för att leva mer hållbart. Det tar lite tid att vänja sig vid till en början, men när du väl är igång kommer du både att värna om miljön, spara pengar och ha gott samvete.