Bör kommande generationer uppleva ett hav fullt av liv eller ett trasigt och stilla hav?

Detta är frågan som en grupp internationella forskare vill att mänskligheten ska ta ställning till under de kommande åren.

En ny studie publicerad i tidskriften Nature visar att vi fortfarande kan återställa balansen i världshaven och därmed rädda dem, och att vi kan nå denna balans år 2050. Men det kräver många förändringar och stora beslut, med tillhörande stora konsekvenser, för att rädda världshaven.

Knölvalen visar vägen

För att avslöja hur vi kan skapa nytt liv i världshaven har forskargruppen tittat närmare på populationen av knölvalar. På 1960-talet knölvalar på gränsen till utrotning, vilket ledde till införandet av flera långtgående åtgärder för att bevara och återställa beståndet. Det har visat sig att dessa åtgärder har fungerat, och sedan 2015 är knölvalen inte längre hotad.

Långsiktiga planer

Bland annat föreslås det att begränsa fiske, minska föroreningar och aktivt bidra till att återställa livsmiljöer. Samtidigt behöver vi ett antal åtgärder för att motverka klimatförändringarna i allmänhet om vi ska lyckas rädda världens regioner.

Forskargruppen påpekar också att vi endast kan lyckas med återhämtningen om insatserna stöds av globalt samarbete och betydliga finansiella investeringar.

Registrera ditt företag på Save The Future och visa dina kunder, partners och leverantörer att du arbetar utifrån ett miljömässigt tankesätt som bidrar till att förbättra och skydda världens klimat.

Även de minsta klimatförändringarna gör skillnad ➔ anmäl din verksamhet idag.