Dina knän är en av de viktigaste delarna av din kropp och de förtjänar bästa möjliga skydd. Om du är orolig för att utveckla artros, börja vidta åtgärder nu för att skydda dina knän. I den här guiden kommer vi att diskutera allt du behöver veta om att skydda dina knän från artros. Vi kommer att täcka de olika typerna av knäskydd som finns, samt hur du väljer rätt för dig.

Hitta rätt knäskydd

Knäskydd är en viktig del av att skydda dina knän mot artros. Det finns många olika typer, så det gäller att hitta rätt för dig. Knäärmar och hängslen är designade för att ge extra stabilitet för att minska risken för skador. De kan också fungera som en kudde mellan dina ben och din mjuka vävnad, vilket hjälper till att minska smärta från artrosuppblossningar. Skenor finns i antingen fasta eller justerbara modeller och bör anpassas efter din kroppstyp och aktivitetsnivå.

Så här tar du annars hand om ditt knä

Förutom att bära knäskydd finns det andra sätt du kan hjälpa till att skydda dina knän från artros. Ät en hälsosam kost som innehåller mycket frukt, grönsaker, fullkorn, magra proteiner och hälsosamma fetter. Håll dig aktiv, men välj aktiviteter med låg effekt som simning eller promenader istället för att springa eller hoppa. Se till att stretcha innan du tränar för att värma upp dina muskler och leder. Försök slutligen att minska belastningen på dina knän genom att bära stödjande skor och använda hjälpmedel som t.ex. käppar eller rollatorer vid behov. Kom ihåg att du kan lära dig mer på Artrosfakta.

Genom att följa dessa tips och ta dig tid att hitta rätt knäskydd för dig kan du hjälpa till att skydda dina knän från artros och hålla dem friska i många år framöver.