Det går knappast obemärkt förbi att el har blivit otroligt dyrt den senaste tiden. Detta, i kombination med att svenskar blir alltmer miljömedvetna, innebär att vi tar större hänsyn till hur mycket el vi förbrukar. Genom att vidta några enkla åtgärder kan du skona både din plånbok och klimatet – utan att kompromissa med komforten!

Börja med att se över din befintliga elförbrukning

Innan du börjar göra drastiska förändringar i ditt hushåll är det en bra idé att ta reda på vart all din el går. Du kan till exempel köpa en bärbar elmätare för att mäta hur mycket ström dina hushållsapparater förbrukar. På så sätt får du en överblick över vilka dagliga aktiviteter som är mest elslukande, vilket gör det lättare att verkställa förändringar som gynnar både din plånbok och klimatet. 

 

Vi föreslår också att du jämför elpriser här. Det kan nämligen vara så att du betalar onödigt mycket för din nuvarande elförbrukning på grund av ett dyrt elavtal. Det finns tusentals olika elavtal att välja mellan, så du kan spara otroligt mycket pengar varje år bara genom att byta till det bästa avtalet i ditt elområde.

Släck lampor och apparater som är igång i onödan

Även om det verkar vara en minimal förändring av elförbrukningen kan det göra väldigt stor skillnad att släcka lampor i rum som du inte vistas i och att stänga av apparater som TV:n när de inte används. Gör det  till en vana att inte förbruka onödig el på grund av lathet. Det gäller även för standby-läget. Om du har apparater som är äldre än fem år bör du också stänga av standby-läget på dessa, eftersom det är ett slöseri med el.

Sänk temperaturen i de rum där det är möjligt

Du behöver inte gå runt och frysa för att rädda miljön och spara pengar. Men det är värt att överväga om du inte kan sänka temperaturen i vissa rum där du ändå inte vistas särskilt ofta. Dessutom visar forskning att vi mår bättre om vi inte har det för varmt hemma! 

 

Bara genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan du minska din energiförbrukning med cirka fem procent. Det säger en hel del om hur pass stor skillnad det kan göra på din elräkning.

Se över ditt sätt att laga mat

Även om det naturligtvis är bättre för miljön och din plånbok att laga mat hemma i stället för att äta ute hela tiden, finns det många förändringar du kan göra i köket för att minska din elförbrukning. 

 

Till att börja med bör du alltid koka med lock samt välja rätt kastrull eller panna efter plattans storlek. För det andra är det bättre att använda mikrovågsugnen (om du har en) för att värma mindre mängder mat, snarare än att starta ugnen varje gång. För det tredje, används så få kärl som möjligt för att slippa diska så mycket. Om du till exempel inte har använt stekpannan till annat än att steka ägg eller grönsaker räcker det att torka av pannan med lite hushållspapper.