Radon är en osynlig och luktfri gas som kan finnas i våra hem utan att vi märker det. För att hålla ditt hem säkert och hälsosamt är det viktigt att genomföra regelbunden radon mätning, särskilt om det var mer än tio år sedan du mätte senast. Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer bör du också mäta radon igen efter renoveringar eller ombyggnationer som kan ha påverkat bostadens ventilationssystem eller byggstruktur.

Radon, som bildas naturligt i marken, kan ta sig in i byggnader genom sprickor i grunden eller via vissa byggnadsmaterial. Det kan till och med förekomma i hushållsvattnet. Eftersom gasen är osynlig och utan lukt är den svår att upptäcka utan rätt verktyg. Tyvärr är radon den näst vanligaste orsaken till lungcancer i Sverige, efter rökning, vilket gör det ännu viktigare att vara uppmärksam på radonhalten i sitt hem.

För att få ett korrekt värde på radonhalten bör du genomföra en radonmätning under eldningssäsongen, det vill säga från oktober till april. Under denna period används bostadens uppvärmningssystem, vilket kan påverka radonhalterna. Mätningen bör pågå i minst två månader för att ge en rättvis bild av den genomsnittliga radonhalten över tid.

Att mäta radon är enkelt. Det vanligaste sättet är att placera ut små radondosor i olika rum i bostaden. Dosorna får stå under mätperioden och skickas sedan in för analys. Resultatet visar om radonhalterna ligger över den rekommenderade referensnivån på 200 Bq/m³.

Om din mätning visar på förhöjda radonvärden finns det åtgärder du kan vidta för att minska risken. Vanliga lösningar är att förbättra ventilationen, täta sprickor i byggnadens struktur eller installera en radonsug som hjälper till att få bort gasen innan den når inomhusluften.

Regelbundna radonmätningar ett enkelt sätt att säkerställa att ditt hem har en trygg och hälsosam inomhusmiljö. Om radonhalten i bostaden är för hög, kan du vidta åtgärder för att minska risken för radonrelaterade hälsoproblem. Att vara proaktiv med radonmätningar är en investering i din och din familjs hälsa – och det är något som alla bostadsägare bör prioritera!